FAIL (the browser should render some flash content, not this).

POMPE DE CALDURA

FII INTELIGENT, ECONOMISEŞTE BANII

Energie mai ieftină înseamnă bani mai mulţi pentru clienţii dvs

Pompele de caldura ca sisteme de conversie a energiei sunt maşini termice care pot ridica calitatea caldurii de la un nivel scazut de temperatura pana la un nivel ridicat de temperatura. Ele pot furniza in mod obişnuit căldura pana la temperaturi de 120°C.

 

Pompele de căldură se utilizează pentru producerea căldurii sau a frigului. De la instalaţiile frigorifice folosim doar frigul, iar de la pompele de căldură - căldura. Transferul de caldura in ambele cazuri este efectuat prin intermediul unui agent de lucru, de exemplu frigorific, care circula prin instalatie, si isi schimba ciclic starea de agregare. Pentru a se analiza eficienta energetica a pompelor de caldura, este necesar sa se scrie bilantul energetic

Dupa felul surselor de caldura utilizate pompele de căldură pot fi:

-aer-aer: au ca sursă de căldură aerul atmosferic şi folosesc aerul ca agent purtător de căldură in clădirile in care sunt montate. La acest tip de instalaţii inversarea ciclului este deosebit de uşoară astfel in sezonul rece instalatia este utilizată pentru incălzire, iar in sezonul cald pentru conditionare.

-apă-aer: folosesc ca sursă de căldură apa de suprafată sau de adancime, apa caldă evacuată

din industrie, agentul purtător de căldură fiind aerul.

-sol-aer: folosesc ca sursă de căldură solul, iar agentul purtător de căldură este aerul.

-soare-aer: folosesc ca sursă de căldură energia termică provenirta de la soare prin radiatie,

iar agentul purtător de căldură este aerul.

-aer-apă: folosesc ca sursa de căldură aerul, iar ca agent purtător de căldură apa.

-apă-apă: folosesc ca sursă de căldură apa, iar ca agent purtător de căldură tot apa.

- sol-apă: folosesc ca sursă de căldură solul, iar ca agent purtător de căldură apa.

-soare-apă: folosesc ca sursă de căldură radiatia solară, iar ca agent purtător de căldură apa

 

 

Punct

Apa-apa

t ( ° C)

Sol-apa

t ( ° C)

Aer-apa

t ( ° C)

1

0

-10

-30

2

5

-5

-25

3

49

50

54

4

40

40

40

5

35

35

35

6

0

-10

-30

MODUL DE FUNCTIONARE AL POMPELOR DE CĂLDURĂ

Pompele de caldura utilizeaza pentru incalzirea cladirii energia de la soare care este inmagazinata in pamant.Curentul electric este folosit numai pentru actionarea compresorului din pompa de caldura si pentru pompa de recirculare. Funcţionarea pompe lor de căldură are la bază principiul al doilea al termodinamicii care afirmă, căldura nu trece, de la sine, de la un mediu cu o temperatură mai scăzută la un mediu cu o temperatură mai ridicată. Pentru a face posibilă trecerea căldurii de la un mediu cu o temperatură mai scăzută la un mediu cu o temperatură mai ridicată este nevoie de un consum de lucru mecanic. Prin utilizarea unei instalaţii termice sub forma unei pompe de căldură se face posibilă preluarea energiei termice solare, înmagazinată sub formă de căldură, din apă sol sau aer şi folosirea ei pentru încalzirea locuinţelor. Toate aceste surse de căldură, mai sus menţionate, reprezintă un acumulator al energiei solare, astfel încât utilizând aceste surse se utilizează, de fapt, indirect, energia solară. În componenţa unei pompe de căldură se regăsesc în mod obligatoriu următoarele aparate: un compresor, un vaporizator, un condensator şi un ventil de laminare, fară aceastea instalaţia nu ar putea funcţiona. Pe lângă aceste aparate mai pot exista şi altele în funcţie de specificul instalaţiei, dar acestea vor fi regăsite în orice instalaţie termică sub formă de pompă de cald ură. Alte componente care mai pot fi regăsite într-o pompă de căldură sunt schimbătoare le de căldură intermediare a caror importanţă le face să fie folosite frecvent, precum şi elementele de automatizare care realizează o creştere a randamentului instalaţiei precum şi o uşurinţă mare în utilizare. Elementul esenţial în procesul de captare şi cedare a energiei este agentul termic din circuitul interior al pompei de căldură. Acesta are proprietatea de a trece din stare lichidă în stare de vapori reci la temperaturi scăzute.

Vezi şi:

1. Pompe de caldura.pdf

2. Energeii regenerabile.pdf

3. Considerente privind dimensionarea circuitelor de captare